BOUWEN VAN EEN LANDSCHAP 2016-2018

Restless Time

In mijn eerdere presentatie over het herstellandschap 'Tureluur' , 'Bouwen van een landschap' genaamd , liet ik het samenspel zien tussen het landschap met dat wat zich afspeelt in de atmosfeer; de verten, de vlakten, het water, het veranderende licht.
'Restless time' is als een still uit een proces dat door de eeuwen heen veranderde en verandert werd en waarin laag op laag het tijdsbeeld werd gevormd.
Uiteindelijk werd het beschermt tegen de zee met al het vernuft van de mens door het te 'ommantelen'.
Toch bestaat er door klimaatveranderingen en de steeds stijgende zee geen rustpunt. Telkens opnieuw moet er gestudeerd en gewerkt worden om die bescherming van dit unieke landschap te bestendigen.


De betekenis hiervan is eigenlijk universeel en inwisselbaar. Zoals wij door de tijd gaan en het landschap zich manifesteert aan ons en ook onderhevig is aan veranderingen zijn wij degenen die wandelend door dit landschap het als spiegel ervaren, en een beeldende oplossing zoeken om onze plaats hierin te bepalen.  

'Restless Time' 2018                                                            foto Marinus van Dijke



DeBewaerschole in Burgh-Haamstede heeft mij gevraagd te werken voor hun projekt 'Banceren tussen Zoet en Zout'.
Hiervoor heb ik me geconsentreerd op het gebied bij Zierikzee waarin het plan Tureluur zich bevindt. Het zal gaan over de processen die zich in de bodem afgespeeld hebben en over de sturing van de balans tussen zoet/zout.
In een reeks van diagrammen, maquettes en tekeningen wil ik stapsgewijs onderzoeken hoe in de tijd de diverse bodemlagen op elkaar inwerkten en hoe op later moment de eerste pogingen werden ondernomen om vat te krijgen op het binnenstromende zoute water tot in deze tijd waarin het zoute water, de vroegere vijand, op een een ingenieuze wijze wordt binnengevoerd om biodynamische processen te sturen en zo een eerder bestaand landschap te herscheppen voor flora en fauna.


                                                                            






















































    De Bewaerschole, Burgh-Haamstede 2017





In het nieuwe kantoor van Natuurmonumenten bij Zierikzee, ontworpen door Max Rink en Niels Tilanus, hangt sinds 2018 het werk 'TRINGATOTANUS' van Wim Geeven.
Dit werk was een onderdeel van de tentoonstelling 'Het Bouwen van Een Landschap.